2011. december 27., kedd

6. nap Swami Rama Sadhaka Grama

6. nap Az asram, fürdés a Gangeszba, miközben a másik parton egy vad elefánt fürdött, és Swami Rama eredeti meitációs  szobàjának megtekintése, könyvvásárlás


Ez a napunk teljesen az asramban telt el. 

Az asram napirendje a következő:

4:15 ébresztő egy harangszóval - ez most nekünk a fáradtságunk miatt nem volt kötelező.
5.00 reggeli ima
5.15 hatha jóga - ászana gyakorlás
7.00 légzőgyakorlatok
7.30 meditáció önállóan 1 órán át
8.30 reggeli
10.00 - 12.00 előadás
12.00 légzőgyakorlat
13.00 ebéd
13.30 emésztőlégzés
Délután előadások vannak, majd 
16.00 hatha jóga gyakorlás
18.00 meditáció
19.00 vacsora
21.00 esti ima

Az asram összes lakója, ha nem a saját külön szadhanáját végzi, vagy nincsen némasági visszavonuláson, akkor ehhez a napirendhez tartja magát.

Nekünk könnyítést adtak ez alól meghallva a szoros utitervünket, és külön embereket rendeltek mellénk a hosszú időszakos bentlakók a Gurukhulam iskola hallgatói közül. Ök 3-5 éves bentlakásos képzésen vannak és magasan képzett jógaoktatókká válnak. 
Egy srác délelőtt végigvezetett minket az asramon megmutatott minket. A messze földön híres könyvesboltjuk éppen zárva volt, de találtunk telefonszámot, ahol a boltost hívni lehet igény esetén.  Láttuk a vendég kunyhókat, az intenzív elvonulásokon lévők szállásait, távolról megmutatták Swami Veda a rendszer jelenlegi szellemi vezetője rezidenciáját. Itthon volt, de nem volt jól - veleszületetten súlyos szívbeteg - így nem tudtunk vele találkozni. 
Utánna egy felsőéves hallgató tanította nekünk nagyon magas szinvonalon a meditáció alapjait, ahogy a rendszerük a Himalájai Jóga Tradíció tanítja. Szó volt a testhelyzet szempontjairól a rekeszizom légzésről, és a meditáció kezdő technikáiról ami ezekre épül. 
Ebéd után emésztő légzést tanítottak, majd a könyvesboltba jutottunk be nagy nehezen, miután rendeztük a szállást, és be is jelentkeztünk, mert tegnap a hosszú utazássunk kedvéért nem eröltették. Volt wifi hálózat így próbáltunk anyáékkal telefonálni a face time-on, de nem jött össze, nem tudtak fellépni a netre. 

A könyvesboltban szerencsém volt megkaptam Swami Veda magyarázatait amit a Patanjali Jógaszutráihoz írt, az egyik könyvből az utolsót hoztam el.  Dvd-ket és cd-ket is vásárolt a csapat, valamint találtunk egy másfajta műanyag orrmosót, abból is többen vettek. 

Azután az egyik gurukulamos hallgató a saját buszunkkal lkalauzolt bennünket  swami rama korábbi asramjába, ami közvetlen a Gangesz partján a gát mögött fekszik.

Itt még tiszta a Gangesz, így lehetősegünk volt fürdeni benne. Tamás, Pista és én teljesen megfürödtünk, a lányok a lábukat dugták be.
A víz nagyon hideg volt, de a fürdésnek számomra es a tobbiek szamara is komoly emelő hatása vált érezhetővé.  Utánna bementünk Swami Rama eredeti asramjába, bemehettünk a meditációs szobájába is. Hát ilyen szinte kézzel fogható spirituális erőteret még nem tapasztaltam.  Azt kell tudni Swami Rama-ról hogy a jóga 5000 éves eredeti tradíciója szerint képződött fennt a Himalájában a hóhatár szintjén, vagy fölött lévő barlangkolostorokban. Az 5000 év összefüggő tapaztalatai, amelyek folyamatosan szálltak a mesterről a tanítványra olyan páratlan mélységét eredményezték a jóga tudásànak, amilyet nem nagyon lehet tapasztalni màs helyen.  Megàllhattunk az eredeti szobàja ajtaja előtt de ie nem mehettünk be.

A hallgatók és az asram lakóinak viselkedése hitelesen támasztotta alá az iskola színvonalát. Kedvességük, toleranciájuk és figyelmességük és rugalmasságuk felénk ismeretlenül is, példa volt a jóga filozófiájának és erkölcsi-moràlis tanításainak a hétköznapi életre való átültetésére. 
Este még néhányan részt vettünk az imán és a meditáción és alaposan összepakoltuk a könyvek és vásàrot dolgok miatt egyre növekvő csomagjainkat. Tamás kérésêre este fêl tízkor kinyitották nekünk a boltot, és megvette az összes orrmosót. Én peig megtaláltam a Bihari  Jóga Egyetem jógateràpiás könyvêt a rákról. Tamással megvetettem még a Kundalini Tantra-t ami  jógaegyetem leghaladóbb könyve a jóga energetikai hátteréről. Aztán valamennyien nyugovóra têrtünk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése